Obezite | Op. Dr. İsa Kaman
Image Alt

Obezite

Obezite Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından vücutta sağlığı bozacak ölçüde yağ birikmesi olarak da tanımlanan Obezite, kişinin normal kilo değerlerinin çok üzerinde olmasıdır. Bu durum yıllar içerisinde hazır gıda tüketimi ve yaşam biçimlerinin değişmesiyle toplumsal bir probleme dönüşmüştür. Kişinin yaşam kalitesini ve psikolojik durumunu doğrudan etkileyen bu hastalık ilerlediği takdirde ölümlere bile yol açabilmektedir.

Bununla birlikte obezite hastalığı kalp ve damar hastalıklarına yatkınlığa neden olurken, hipertansiyon ve hiperlipidemi gibi risk faktörlerini de barındırmaktadır. Kanser, uyku apnesi, astım, reflü, koroner arter hastalıkları, karaciğer yağlanması, bel ağrıları, eklem sorunları ve idrar kaçırma da obezitenin neden olabileceği sorunlar arasındadır.

Şeker Hastalığı ve Obezite İlişkisi

Obezitenin Tip 2 şeker hastalığı ile yakından bir ilişkisi bulunmaktadır. Şeker hastalığı normal kilodaki insanlarda yüzde 2-3 aralığında görünürken, kilolu insanlarda yüzde 6, obezite hastalarında ise yüzde 20 oranlarında görünmektedir.

Obezite Ameliyatı İçin Kriterler Nelerdir?

Obezite ameliyatı olmak isteyen hastalar için bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

•20-65 yaş arası kişiler

•Ek hastalığı olmayan vücut kitle indeksi normalin üzerinde olan kişiler

•Ek hastalığı olan (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, uyku apnesi, astım, polikistik over sendromu, ciddi eklem problemleri) ve vücut kitle indeksi (VKİ) 35-40 kg/m2 arasında olan kişiler

•Kontrolü zor diyabeti olan ve vücut kitle indeksi (VKİ) 30-35 kg/m2 arasında olan kişiler

•Önceden diyet yapmış ve bu konuda kişisel gayret göstermiş kişiler

•Ameliyat sonrası dönemde gerekli olan takiplere devam edecek ve önerilen destek ve ilaçları kullanabilecek kişiler

•Madde bağımlılığı olmayan kişiler

Ameliyata uygun olmayan kişi kriterleri ise aşağıdaki gibidir.

•Alkol veya ilaç bağımlılığı olan kişiler
•Mide kanseri hastalığı bulunanlar
•Sigara kullanan adaylar

Ameliyat Öncesi ve Sonrası

Obezite ameliyatı öncesi birçok prosedür bulunmaktadır. Buradaki temel amaç, hastalığın tam olarak analiz edilerek sağlıklı bir tedavi uygulanabilmesidir. Bu nedenle ameliyat öncesindeki 2-3 haftaya varacak sürelerde hastaların bazı kurallara uyması gerekmektedir. Özellikle sigara kullanımının solunum problemi yaşanmaması için 2 hafta öncesinden bırakılması oldukça önemlidir. Ayrıca ameliyattan bir süre önce özel bir diyete başlanması da gerekmektedir. Konuyla ilgili doktorumuzla yapılacak görüşmeler ve muayene sonrasında uyulması gereken özel kurallar da bulunabilir.

Bu tür ameliyatlarda aile desteği oldukça önemlidir. Bu nedenle hastaneye tek başına gelinmemelidir. Ameliyat sonrasında uygulanacak prosedürler ile hızlı bir iyileşme süreci sağlanması amaçlanmaktadır. Özellikle ilk gün ayağa kalkarak dolaşmak oldukça önemlidir. Emboli riskini ortadan kaldırmak bu sayede mümkün olacaktır. Taburcu olunduğunda ise bol yürüyüş yapılması önerilmektedir. Ağızdan bol miktarda sıvı alımı gerekmektedir.

Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Obezite ameliyatı sonrasında, sağlıklı bir beslenme en önemli noktayı oluşturur. Bunun yanında düzenli egzersiz ve hareket etmek de oldukça önemlidir. Doktorumuzun belirlediği program ve tavsiyeler doğrultusunda hareket edilebilmektedir.

Vücut Kitle İndeksinizi Hesaplayınız

Vücut Kitle Endeksi HesaplamaBaşlıksız Belge
Kilo(kg):
Boy(cm):

Vücut Kitle İndeksiniz:
Sonuca Göre Durumunuz: